Hoe lever ik bestanden aan?

Hoe moeten je bestanden worden aangeleverd?

Moeilijke woorden? Hier staan ze uitgelegd.

Wat betekent afloop?

Afloop (ook ‘bleed’ genoemd) betekent dat jouw achtergrond aan alle kanten 3 mm groter is dan het eindresultaat. Deze 3 mm zullen we er af snijden om witte randen te voorkomen (bijvoorbeeld: Je bestelt een A5 flyer, het formaat hiervan is 148x210 mm. Een correct aangeleverd A5 document is dan: 154x216 mm). Lukt je dit niet? Dan kun je er ook voor zorgen dat de tekst 10 mm van de randen staat, zodat wij het ontwerp iets voor je kunnen vergroten.

Wat betekent CMYK (Fullcolor)?

Bij professionele designprogramma’s kun je ervoor kiezen om het document op te bouwen uit CMYK. Dit is een andere kleuropbouw dan jouw beeldschermkleuren (RGB). Wanneer een RGB-bestand omgezet wordt naar CMYK kan er kleurverandering ontstaan.

Wat betekent DPI/resolutie?

DPI (resolutie) staat voor ‘Dots per inch’. Het is een term waarmee de kwaliteit en scherpte van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe Hoger de DPI (resolutie), hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding zal zijn. De resolutie van internet afbeeldingen zijn vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient ongeveer 300 dpi te zijn. Je kunt dit zelf controleren door het bestand in te zoomen op 200% (bij een visitekaartje 600%).

Welke programma’s raden jullie aan om een opmaak te verzorgen?

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Uiteraard zijn er nog vele andere programma’s om een drukklare bestand te maken, het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een drukklare document in .pdf, .jpg of .tiff. Dus geen andere documenttypes. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

Waarom ziet het drukwerk er anders uit dan het document op mijn beeldscherm?

Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat een beeldscherm gebruikmaakt van RGB-kleuren. Drukwerk­kleuren zijn opgebouwd uit CMYK of via PMS-kleuren. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan.


< Terug naar Bestanden Aanleveren

Kopietje
Stationssingel 10
4421 BG Kapelle

Postbus 4
4420 AA Kopietje

T: 0113 - 340 540
E: info@kopietje.nl
Onze openingstijden zijn:
Ma t/m do van 10.00 - 12.00 uur
en 13.00 - 15.00 uur
Vrijdag van 10.00 - 12.00 uur
Sjaloom ZorgFSC
melding

Lep op: U gebruikt een oude browser.

Beste websitebezoeker,
U gebruikt een sterk veroudere - onveilige - versie van deze applicatie (browser).
Download een nieuwe versie, of gebruik een andere browser om deze website optimaal te bekijken.
Dit is ook beter voor het bekijken van andere websites en voor de veiligheid van uw computer.
U kunt ook doorgaan, maar dan heeft u de kans dat u een afgebroken / niet complete pagina in beeld krijgt.